Agenda

 

 

Lees verder...

Statistiek

Vandaag 75
Deze week 710
Deze maand 2049
Sinds 11-2008 1250247

Het Noorse alfabet 

Het Noorse alfabet - Det norske alfabetet
Het Noorse alfabet heeft 29 letters. Naast het 26-letterige alfabet zoals we dat in Nederland kennen heeft het Noors nog de tekens å, æ, en ø. De letter w komt alleen voor in buitenlandse woorden.

 

 

Nr. Hoofdletter Kleine letter Naam Uitspraak Opmerkingen
1 A a a a  
2 B b be b  
3 C c se s  
4 D d de d  
5 E e e e  
6 F f eff f  
7 G g ge g Geen schrapende G zoals in het Nederlands, maar een G zoals in goal.
8 H h h  
9 I i i i  
10 J j je j  
11 K k k  
12 L l ell l  
13 M m em m  
14 N n en n  
15 O o o o  
16 P p pe p  
17 Q q qu kv De Q wordt altijd gevolgd door een U.
18 R r err r  
19 S s ess s  
20 T t te t  
21 U u u oe Als in vloek.
22 V v ve v / w / stom  
23 W w dobbelt-ve v / w  
24 X x eks ks  
25 Y y y uu Als in Guus.
26 Z z

sett

s  
27 Æ æ æh e Als in bed.
28 Ø ø øh eu Kort zoals in geur, of lang zoals in deuken.
29 Å å åh oh Zachte O. Als in bord.

 

 

Bijzondere letters

 

Æ
komt voor in het Noors, Deens, IJslands en het Faröërs. De æ wordt ongeveer uitgesproken als een korte e, zoals de e in het woord "stem".

 

Å
Deze letter, die iets meer dan honderd jaar oud is, wordt gebruikt in het Noors, Deens en het Zweeds. De letter werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden door een Noorse drukker ter vervanging van de letter aa, die als een korte o (als in het woord "stom") wordt uitgesproken. Enkele decennia later werd deze letter ook in het Deense en Zweedse alfabet overgenomen. Een dubbele a komt in deze talen dan ook nagenoeg niet meer voor, behalve in plaatsnamen en eigennamen. Waar de dubbele a nog voorkomt wordt deze ook als een korte o uitgesproken. De naam van de Deense stad Aabenraa wordt dus uitgesproken als Obenro (met een korte o, dus niet uitspreken als Oobenroo!). Bij plaatsnamen mag de å ook gebruikt worden. Aabenraa mag dus ook als Åbenrå geshcreven worden. Beide alternatieven zijn correct. Bij eigennamen van personen is men iets conservatiever. Hoewel veel families bij de invoering van de å dit zo nodig ook in hun familienaam toegepast hebben, blijft men naar personen van voor de invoering van de å en die een dubbele a in hun namen hadden verwijzen met een dubbele a. Bij bijvoorbeeld een herdruk van het werk van de Deense 19e eeuwse filosoof Kierkegaard is het onwaarschijnlijk dat zijn naam als Kierkegård geschreven gaat worden.

 

Ø
Deze letter wordt gebruikt in het Noors, Deens en Faeroërs, en correspondeert met de ö in het IJslands en het Zweeds. De ø wordt uitgesproken als de eu in "leuk"of als eu in "peul".

 

 

Hoe typ je deze letters?
Houd de alt-toets ingedrukt, en typ de code die voor de desbetreffende letter staat met de cijfers aan de rechterkant van je toetsenbord.

 

Hoofdletters Kleine letters

143 Å
146 Æ
157 Ø

134 å
145 æ
155 ø

 

 
  2024 H.W. Schoonekamp | Contact | Talennet | Plattegrond.

Citaat van de dag

"Het zijn de oudste woorden -'ja' en 'nee'- die de meeste aandacht vereisen
De eldste, korteste ordene 'ja' og 'nei' er de som krever mest gjennomtenkning. "
- Pythagoras -
(580-500 BC)

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.